Ízes Erdély

3 ízletes krémes recept igazi erdélyi különlegességekkel

2018. július 05. - Ízes Erdély

Sokunk számára ismerős az érzés, mikor egy hosszú, fáradságos munkában töltött nap után a tikkasztó hőségből hazaérve minden vágyunk az lenne, hogy egy medence partján lubickolhassunk, ám a gyerekek, a férjünk/feleségünk, vagy csak a saját gyomrunk morogva jelez, hogy bizony ideje lenne vacsorát készíteni.

A nagy nyári melegben a szervezetünk nem kívánja a nehéz, teltséget okozó ételek fogyasztást és talán kedvünk sem lenne órákon át a forró tűzhely mellett álldogálni, hogy vacsora kerüljön az éhes szájak elé.

Éppen ilyenkor esnek jól a különböző krémekből készült ételek, melyek nemcsak ízletesek, de a gyomrot sem terhelik meg túlzottan, ezáltal az emésztésük könnyebb is annál, mintha egy kiadós pörköltet tálaltunk volna fel.

 

Most 3 olyan egyszerűen elkészíthető receptet mutatunk be, melyekhez nem szükséges séftudás és pikk pakk megvagyunk vele:

 

  1. Erdélyi padlizsánkrém mártogatós zellerrel, sárgarépával és ízletes hargitai parasztkolbásszal

Hozzávalók:

  • 360 gramm kisült padlizsán húsa
  • 2 nagy csipet só
  • őrölt fekete bors
  • fél fej lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm majonéz

A padlizsánokat alaposan megmossuk, félbevágjuk, majd lefelé fordítva 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Eközben apróra vágjuk a lilahagymát és összezúzzuk a fokhagymát. Amikor a padlizsán megsült, húsát egy edénybe kanállal kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymákat, valamint a majonézt és a megfelelő állag eléréséig keverjük. Érdemes néhány órára a hűtőbe tenni, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálalhatjuk pirítóssal, vagy simán csak zellerszárral, sárgarépával és a húsimádók kedvéért az Ízes Erdély kínálatából ínycsiklandó hargitai parasztkolbásszal.

 

  1. Tojáskrém pirítóssal és kézzel készült vásárhelyi fehérpecsenyével

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 kiskanál dijoni mustár - ha nincs otthon, a sima is megteszi

A tojásokat vízzel teli lábosba tesszük és forrástól számított 10 percig főzzük. A forró tojásokat hideg víz alá téve könnyebben meg tudjuk szabadítani a héjuktól. A meghámozott tojások sárgáját és fehérjét külön választjuk.

A tojássárgáját összetörjük, majd a vajjal habosra keverjük. Felaprítjuk a tojásfehérjét és az egész masszát jól összekeverjük.

Tálaljuk pirítósra kenve, paradicsommal, paprikával, vásárhelyi fehérpecsenye szeletekkel díszítve.

 

  1. Eredeti erdélyi zakuszka brassói szalámi szeletekkel

Hozzávalók:

  • 3,5 kg padlizsán
  • 3,5 kg pritamin
  • 6 nagy fej vöröshagyma
  • 1 liter sűrített paradicsomlé
  • 7 dl olaj
  • 5-6 babérlevél
  • só, bors

A padlizsánt az első receptben leírt módon megsütjük, majd meghámozzuk. Egy kisebb edényben az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd félretesszük. A meglévő olajunkon a minél kisebbre aprított paprikát addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő.

Elővesszük a legnagyobb lábasunkat és az előkészített hozzávalóinkat belehalmozzuk, továbbá hozzáadjuk a fűszereket valamint a paradicsomlevet és folyamatosan kevergetjük kis szüneteket beiktatva.

A forrás után két órával éri el megfelelő állagát, ekkor kiszedhetjük kis befőttesüvegekbe és bármikor elővehetjük fogyasztásra készen.

Kenhetjük pirítósra, friss teljes kiőrlésű kenyérre és rakhatunk mellé ízletes brassói szalámi szeleteket is.

zakuszka.jpg

 

A receptek hozzávalói adottak, ám a tálalást bármilyen ízlés szerinti termékkel kiegészíthetjük az Ízes Erdély egyedülállóan magas minőségű széles választékából, melyet beszerezhettek a Lőrinci Piacon, vagy megrendelhetitek a cég webshopján keresztül is: http://shop.izeserdely.hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeserdely.blog.hu/api/trackback/id/tr4814095475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása